Hvis Ambassadens vægge kunne tale…walkinnew

Som et af de ældste huse i Aarhus har Ambassaden selv sagt en lang historie bag sig. På denne side vil vi løbende formidle nogle af de mange historier huset gemmer på, fra da det var et syfilishospital, til det husede en af danmarkshistoriens største stikkere under 2. Verdenskrig.

Hvis der sidder nogen derude med en viden og/eller researchmateriale om Ambassadens historie fra før det blev et teater, hører vi med glæde fra jer.

camilla@ambassaden.dk eller info@ambassaden.dk

 

”Ambassaden” var centrum for illegale aktiviteter under besættelsen

I 1944 var vores bygning i Rosensgade 11 beboet af havnearbejder og modstandsmand Niels Skovsen. Niels Skovsens kone drev et pensionat på stedet, og bygningen blev tilholdssted for kommunister og modstandsfolk; et centrum for illegale aktiviteter i Aarhus, hvor man frit kunne udtrykke sine holdninger til besættelsesmagten.

Niels Skovsen brugte sit hjem som et frirum og mødested for ligesindede, og huset dannede rammerne for distributionen af partibladet ”Land og folk” og fungerede som arnested, hvor politiske idéer blev udvekslet og diskuteret.

Kommunister og modstandsfolk fra andre dele af landet opholdte sig hos Skovsen, når de var i Aarhus, og stedet bar præg af en familiær stemning menneskerne imellem.

Derfor var der ingen, som kunne forestille sig, at Grethe Bertrams, en 22 årig kvinde fra en kommunistisk familie, som selv var en aktiv bruger af huset, og som deltog i flere illegale aktiviteter, skulle vise sig at fælde op imod 70 af de modstandsfolk hun havde fået kendskab til hos Skovsen, og dermed svækkede hele den århusianske modstandsbevægelse.

Grethe Bertrams – Storstikkersken fra AarhusGrethe_Bartram01

”Judas kan ikke resocialiseres”